COURSE “CRIME PREVENTION THROUGH CRIMINAL LAW & SECURITY STUDIES” & ADRIATIC MOOT COURT COMPETITION

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eighth edition

titled

“Technology and Criminal Law – Manifestations and Implications”
&
2nd Adriatic Moot Court Competition
was held in the Inter-University Centre in Dubrovnik (Croatia),
20-25 March 2016

Od 20. do 25. ožujka 2016. na Interuniverzitetskom centru (IUC) u Dubrovniku u organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i u sklopu Projekta Multidisciplinary Research Cluster on Crime in Transition – Trafficking in Human Beings, Corruption and Economic Crime održao se 8. po redu međunarodni proljetni tečaj „Sprječavanje kriminala putem kaznenog prava i sigurnosnih studija.“

Ovogodišnji tečaj se bavio pitanjima tehnologije i kaznenog prava. 40 polaznika tečaja su tijekom tjedna s renomiranim stručnjacima iz zemlje i inozemstva raspravljali o pitanjima poput kibernetičkog kriminala, elektroničkog nadzora, sigurnosti i privatnosti interneta te elektroničkih komunikacija, nevidljivih mreža (eng. darknet), slobode govora na Internetu, elektroničkih dokaza, upotrebe bespilotnih letjelica (eng. drones) i sl.

U okviru tečaja održana je  i filmska večer na kojoj premijerno prikazan dokumentarni film Dubrovnik and Crimes against Cultural Heritage (http://www.icty.org/en/outreach/activities/documentary-on-crimes-against-cultural-heritage-screened-in-dubrovnik)

Direktorima tečaja, prof.dr.sc. Davoru Derenčinoviću s Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof.dr.sc. Richardu Farkasu s DePaul Sveučilišta u Chicagu (SAD) i dr.sc. Michaelu Kilchlingu s Max Planck instituta za inozemno i međunarodno kazneno pravo u Freiburgu (Njemačka),  posebno je zadovoljstvo što je u radu tečaja sudjelovao i prof. dr. sc. Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku te istaknute ličnosti s područja kaznenog prava i kriminologije, između ostalih, prof.dr.sc. Hans-Jörg Albrecht, direktor Max Planck Instituta za strano i međunarodno kazneno pravo u Freiburgu (Njemačka), prof. dr. sc. Hannes Tretter sa Sveučilišta u Beču (Austrija) te dr.sc. Gleb Bogush sa Sveučilišta Lomonosov iz Moskve (Rusija) i dr.

U okviru tečaja se održalo i Drugo jadransko moot court natjecanje na kojem se sučeljavalo 32 studenata iz cijelog svijeta (Rusije, Makedonije, Kazahstana, Španjolske, Slovenije i dr.). Natjecanje se održalo u obliku debate između moot court timova, a sastoji se u rješavanju zamišljenog konfliktnog slučaja koji je pripremio istaknuti američki odvjetnik Steven W. Becker, zamjenik tajnika Međunarodnog udruženja za kazneno pravo. Svečano finale natjecanja održalo se u petak 25. ožujka u Inter-univerzitetskom centru.